Festa Major de Vilafranca del Penedès

Vilafranca del Penedès
29 agost - 2 setembre

Consultar programa d'actes

La Festa Major de Vilafranca es celebra en honor a Sant Fèlix, patró de la ciutat, del 29 d’agost al 2 de setembre.  Per la conservació del seu folklore i riquesa cultural, ha estat declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional.

L’estructura ritual de la festa segueix el model festiu propi del Penedès i el Camp de Tarragona basat en cercaviles i castells: cercavila al matí, castells al migdia i processó a la tarda-vespre. Aquesta és l’estructura que es va repetint els tres dies centrals de la Festa Major, 29, 30 i 31 d'agost, i no s’entendria sense dos elements patrimonials a partir dels quals es configura la vessant tradicional i folklòrica: el patró de la ciutat, Sant Fèlix, i els Administradors, les cinc persones encarregades d’organitzar la festa

Els Administradors tenen un paper molt destacat en tota l’activitat festamajorenca: encenen la Tronada, gaudeixen de les actuacions dels balls i de les diades castelleres des del balcó de l’Ajuntament, van a processó portant el penó dels Administradors, segueixen els oficis i el Cant dels Goigs des del primer banc de la Basílica de Santa Maria...

D’altra banda, la devoció de la ciutat a Sant Fèlix i a la seva Festa Major és indiscutible: la Basílica és plena a vessar per escoltar els Goigs, els vilafranquins volen fer-se fotografies amb el sant, l’estampa que es regala amb el programa de la Festa ocupa un lloc privilegiat a totes les llars vilafranquines... i això es reflecteix en l'estructura de la festa.

Podem dividir la celebració en tres moments diferenciats:

1. Dies abans de la Festa Major
2. Els tres dies centrals: 29, 30 i 31 d'agost
3. La torna: 1 i 2 de setembre

Contacte
Adreça

Espanya

Municipi
Vilafranca del Penedès

+ info

Temàtiques
Esdeveniments
Públics
Tots els públics

Descobrir

Llocs d'interès

L’ exposició permanent de VINSEUM està dedicada a la vinya i el vi, i la seva relació amb el Penedès i amb Catalunya. El recorregut s’inicia a la tercera planta del Palau Reial i finalitza amb una degustació de vi o cava a l’espai de taverna del Museu.
El Castell de la Santa Creu és un recinte fortificat d’època medieval, documentat per primera vegada l’any 1037
El centre cultural de referència del ferrocarril a Catalunya.
Espai interactiu amb audiovisuals de gran format on s'explica la història de Sant Sadurní, la fil·loxera i el cava.

On anar

Planifica

Si ho necessites

Abans de venir, has de saber…

Què pots fer al Penedès

Agenda

Font-rubí
8 i 9 d'octubre
Sant Sadurní d'Anoia
Oficina de Turisme de Sant Sadurní d'Anoia
7, 8 i 9 d'octubre
Sant Martí Sarroca
Sa Roca, Conjunt Monumental
8 i 9 d'octubre

Ara és temps de…

Experiències per a tots